niedziela, 20 lipca 2014

Zazwyczaj brownie przygotowywałam z orzechami lub innymi bakaliami, ale tym razem skusiłam się na dodatek owoców. Użyłam porzeczek i jagód, bo akurat miałam je pod ręką. Swoją kwaskowatością  idealnie pasują do mocno czekoladowego ciasta, które nigdy nie wychodzi za suche, a nawet powiedziałabym, że przypomina zakalec, choć ma bardzo fajny chrupiący wierzch. Jest naprawdę pyszne, choć moja mama nie mogła sobie wyobrazić tego ciasta z owocami. Gdy upiekłam cała blaszkę, zniknęło w ciągu kilku minut i to jeszcze ciepłe, a mama była mile zaskoczona. 




Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 kostka masła
  • 100 g mąki
  • 300 g cukru

Przygotowanie:

Masło rozpuścić z czekoladą. Jajka ubić mikserem dodając cukier i mąkę. Do jajek dodać rozpuszczone masło i owoce. Wymieszać do połączenia składników. Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni.





2 comments:

  1. Sami siebie potrafimy zaskoczyć, co nam będzie smakowało, a co nie :)
    Ja brownie z owocami lubię bardzo - świetnie kontrastują z jego czekoladowością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak :)
      Owoce świetnie do tego ciasta pasują :)

      Usuń