środa, 23 lipca 2014

Gdy pierwszy raz jadłam sushi był to całkowicie nowy smak dla mnie. Chyba nawet mi nie smakowało. Z każdym, następnym razem coraz bardziej się przekonywałam do nich, aż do teraz, kiedy je ubóstwiam. Ze względu na to, że niewielki zestaw sushi jest drogi, zdecydowałam, że sama je przygotuję. Wcale nie było to takie trudne, jak może się wydawać. Teraz robię je przynajmniej raz na miesiąc. Jeśli Wy też lubicie sushi, to skuście się na przygotowanie ich samemu, naprawdę warto.




Składniki (na około 60 kawałków):
  • 400 g ryżu do sushi
  • 6 listków nori (alg morskich)
  • 4 jajka
  • 2 długie marchewki
  • 1 ogórek
  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 duże opakowanie paluszków surimi (16 szt.)
  • przyprawa do ryżu do sushi
  • wasabi
  • sos sojowy
  • cukier i sól
  • bambusowa mata




Przygotowanie: 

Ryż:
Ryż porządnie wypłukać, aż woda będzie przejrzysta. Wsypać do garnka. Zalać tyloma szklankami wody, ile szklanek jest ryżu. (1 szklanka wody na jedną szklankę ryżu). Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Po upływie czasu, ryż odstawić w garnku na 15 minut. Przełożyć go do dużej miski. Zalać przyprawą do ryżu ( 3 łyżeczki przyprawy na 1 filiżankę gorącego ryżu). Przykryć mokrą ściereczką i odstawić do wystygnięcia.

Dodatki: 
Marchewkę obrać i pokroić w długie,cienkie słupki. Włożyć do garnka i zalać wodą tyle, by przykrywało marchew. Dodać łyżkę cukru, łyżeczkę soli i 3 łyżki sosu sojowego. Gotować, aż marchewki będą miękkie. Jajka wymieszać z łyżeczką cukru, szczyptą soli i łyżką sosu sojowego. Upiec płaski, duży omlet. Pokroić go w długie paski. Paluszki surimi przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Łososia pokroić w długie, cienkie paski. Ogórka podzielić na 8 długich słupków i wykroić pestki. 

Połączenie:
Na bambusowej macie ułożyć liść nori poziomo. Nałożyć cienką warstwę ryżu tak, aby od góry zostawić 1 - 2 centymetrową zakładkę. Na 1/3 wysokości ryżu posmarować cienki, poziomy pasek wasabi. Na nim układać ogórka, surimi, łososia, marchewkę i omlet tak, aby były jak najciaśniej ułożone. Zakładkę zwilżyć wodą i zwijać nori w sposób taki, że palcami przytrzymywać nadzienie i utworzyć rolkę (sposób zwijania sushi tutaj). Mokrym nożem pokroić na 10 jednocentymetrowych krążków. Podawać z sosem sojowym. 




5 comments:

  1. Ja niestety nie przepadam, ale wyszły Ci idealnie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To u Was chyba rodzinne :) dziękuję :)

      Usuń
  2. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2200 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń