piątek, 18 lipca 2014

Ciocia sprezentowała mi dwie, piękne, duze cukinie prosto z jej ogródka. Nie zastanawiając się długo stwierdziłam,  że przygotuję ją faszerowaną. Farsz z mięsa mielonego z indyka, pomidorków suszonych i mozarelli wyszedł idealny. Nawet moi domownicy, którzy nie przepadają za tego typu daniami,  zjedli ze smakiem. Wypróbujcie koniecznie ten przepis, szczególnie że przygotowanie tej cukinii zajmuje niewiele czasu.



Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 1 pomidory krojone w puszce
  • 10 pomidorków suszonych
  • 1 mozarella 
  • bazylia, oregano
  • papryka słodka,  ostra
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

Cukinię przekroić na 4 łódeczki. Łyżeczką wybrać miąższ,  tak aby zrobić miejsce na farsz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę podsmażać. Dodać mięso mielone i smażyć aż mieso będzie gotowe.  Dodać pokrojone w paski suszone pomidory. Pomidory z puszki odsączyć i wrzucić na patelnię.  Doprawić łyżeczką oregano, bazyli, papryki slodkiej i ostrej oraz odrobiną soli i pieprzu do smaku. Chwilę pogotować, aby nadmiar soków wyparował. Dodać mozarellę i wymieszać,  żeby  się rozpusciła. Na cukinię nakładać łyżką gotowy farsz. Ewentualnie wierzch możecie posypać delikatnie żółtym serem. Zapiekać pod przykryciem 30 minut w temperaturze 180 stopni.



0 comments:

Prześlij komentarz