czwartek, 28 maja 2015

Sezon szpinakowi u nas już rozpoczęty. Pierwsze plony z ogródka zostały zerwane i wypadałoby je jakoś fajnie wykorzystać. Dlatego moje ulubione połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami zostało użyte w pysznym, kremowym risotto. 20 minut podlewania ryżu i macie gotowy, naprawdę smaczny obiad. 




Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • garść parmezanu
  • 1 łyżka masła 
  • 700 ml bulionu
  • sól i pieprz
  • oliwa
Przygotowanie:

Szpinak porządnie opłukać i smażyć na patelni do miękkości. Dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory i chwilę przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić te składniki. Na patelni, na oliwie, zeszklić pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodać suchy ryż i chwilę smażyć, aby tłuszcz oblepił każde ziarenko. Wlać chochelkę bulionu i smażyć, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzać te czynności, aż do uzyskania miękkiego risotto. Na końcu dodać łyżkę masła i garść parmezanu. Wymieszać razem z przygotowanym wcześniej szpinakiem z pomidorami i porwaną na kawałki szynką parmeńską. 





0 comments:

Prześlij komentarz