Za oknem przepiękna pogoda, cieplutko i słonecznie, aż nie chce się jeść gorącego, ciężkiego obiadu. Najlepiej w takim przypadku sprawdza się sałatka. Sezon na szparagi jeszcze trwa, dlatego nie mogło ich zabraknąć, ponieważ są przepyszne. Sałatka jest treściwa . Znajdziecie tam młode ziemniaczki, boczek i jajo z typowym, francuskim winegretem, więc idealnie nadaje się na danie obiadowe.
Składniki:
- mix sałat
- pęczek zielonych szparagów
- kilka małych, młodych ziemniaków
- 4 plasterki boczku
- 2 jajka
- parmezan
- słodka papryka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 0.5 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki w mundurkach przeciąć na pół, przyprawić solą i pieprzem i wstawić na 30 minut do piekarnika w 180 stopniach. Szparagi wymieszać z odrobiną słodkiej papryki i sokiem z cytryny. Wstawić je do piekarnika 10 minut po wstawieniu ziemniaków. Boczek w plastrach dodać do ziemniaków i szparagów do piekarnika na 10 minut przed końcem. Na talerzu ułożyć mix sałat, szparagi, jajka przecięte w ćwiartki, boczek, ziemniaki i posypać startym parmezanem.
winegret:
Ocet wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny. Ciągle mieszając wlewać powoli oliwę. Na końcu przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać odrobinę miodu.
Wygląda dobrze oraz bardzo mi się podoba na smak :)
OdpowiedzUsuń