sobota, 13 czerwca 2015

Za oknem przepiękna pogoda, cieplutko i słonecznie, aż nie chce się jeść gorącego, ciężkiego obiadu. Najlepiej w takim przypadku sprawdza się sałatka. Sezon na szparagi jeszcze trwa, dlatego nie mogło ich zabraknąć, ponieważ są przepyszne. Sałatka jest treściwa . Znajdziecie tam młode ziemniaczki, boczek i jajo z typowym, francuskim winegretem, więc idealnie nadaje się na danie obiadowe. 


Składniki:

  • mix sałat
  • pęczek zielonych szparagów
  • kilka małych, młodych ziemniaków
  • 4 plasterki boczku
  • 2 jajka 
  • parmezan
  • słodka papryka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • sól i pieprz
winegret:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0.5 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki w mundurkach przeciąć na pół, przyprawić solą i pieprzem i wstawić na 30 minut do piekarnika w 180 stopniach. Szparagi wymieszać z odrobiną słodkiej papryki i sokiem z cytryny. Wstawić je do piekarnika 10 minut po wstawieniu ziemniaków. Boczek w plastrach dodać do ziemniaków i szparagów do piekarnika na 10 minut przed końcem. Na talerzu ułożyć mix sałat, szparagi, jajka przecięte w ćwiartki, boczek, ziemniaki i posypać startym parmezanem. 

winegret:
Ocet wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny. Ciągle mieszając wlewać powoli oliwę. Na końcu przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać odrobinę miodu. 






0 comments:

Prześlij komentarz