wtorek, 28 kwietnia 2015

Na początku chciałam Was uprzedzić, że ten post jest dość długi, ponieważ możecie znaleźć tutaj kilka przepisów. Nie jestem fanką tortów z masą cukrową, ale trzeba przyznać, że są one dość efektowne, szczególnie jeśli ktoś poświęci trochę czasu na dekoracje. Pierwszy przepis dotyczy prostego, śmietankowego tortu, który warto przygotować trochę wcześniej. Ważne, aby tort mógł postać trochę w lodówce, wtedy masa stężeje i będzie bardziej zwarty. Dalej znajdziecie przepis na masę cukrową. Słodką i bardzo plastyczną, dzięki czemu lepiej pokryć tort i zrobić dekorację. Do tego wszystkiego krem maślany, który występuje w postaci "kleju" do masy cukrowej. Z pewnością tak zdobiony tort zachwyci każdą jubilatkę bądź jubilata. 



TORT ŚMIETANKOWY

Składniki:

biszkopt: 
  • 3/4 mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
krem:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g słodkiego twarożku
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego
do nasączania:
  • 100 ml wody
  • 100 ml nalewki wiśniowej
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie: 

biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli po łyżce dodajemy cukier. Uważać, aby nie "przebić" białek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sitko do masy z białek i bardzo delikatnie wymieszać łyżką ciasto. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni. 

krem
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i słodkim twarożkiem. 

do nasączania
Wodę wymieszać z nalewką i cukrem.

połączenie
Biszkopt przeciąć na pół. Nasączyć porządnie każdą z części. Dolną część posmarować dżemem i ułożyć krem. Przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć, Wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. 




MASA CUKROWA

Składniki: 
  • 700 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • aromat pomarańczowy
  • barwniki w płynie
Przygotowanie:

Cukier puder i mąkę przesiać. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do cukru i mąki dodać wodę, sok z cytryny i aromat. Zagnieść w elastyczną masę. Dodać barwniki i ponownie zagnieść. Można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku w lodówce. 



KREM MAŚLANY

Składniki: 
  • 200 g masła 
  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie: 

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać ekstrakt waniliowy i mleko i ucierać na gładki krem. 



POŁĄCZENIE

Schłodzony tort śmietankowy pokryć dokładnie kremem maślanym. Masę cukrową cienko rozwałkować na dużo większe koło niż średnica tortu, aby łatwo można było przykryć ciasto. Delikatnie ułożyć masę na cieście i powoli wyrównywać rękoma dociskając do ciasta. Równo odciąć nadmiar masy. Z reszty formować dekorację i przyklejać do tortu na krem. 




0 comments:

Prześlij komentarz