Nazwa tego ciasta jest w każdym domu inna i nie zależy to nawet od regionu Polski. Jedni mówią na nie "domek", inni "chatka baby jagi", a gdzie indziej występuje pod nazwą "buda". W moim domu nigdy nie robiło się takiego ciasta, poznałam je dopiero niedawno. I bardzo tego żałuje, bo jest cudowne! Mięciutkie herbatniki, dwie sernikowe warstwy i wisienka w środku. Koniecznie spróbujcie z kubkiem gorącej herbaty.
Składniki:
Składniki:
ciasto:
- 0,5 kg twarogu sernikowego
- 150 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- kilka kropel esencji waniliowej
- 2 łyżki kakao
- 400 g herbatników
- kilka wiśni z kompotu
- 1 opakowanie rodzynek
- 1 filiżanka zaparzonej kawy
polewa:
- 125 g margaryny
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
ciasto
Masło utrzeć z cukrem pudrem i esencją waniliową. Dodać do tego twaróg i zmiksować. Dodać rodzynki i wymieszać. Masę serową podzielić na dwie połówki. Do jednej z nich dodać kakao i po raz kolejny zmiksować, aby składniki się połączyły. Na foli spożywczej układać połowę herbatników. Lekko nasączyć w kawie i układać tak, aby dwa środkowe były w pionie, a dwa zewnętrzne w poziomie. Równomiernie rozsmarować białą masę serową. Ułożyć kolejną warstwę herbatników w ten sam sposób. Wyłożyć ciemną masę, lecz tym razem rozsmarować po pionowo ułożonych herbatnikach. Po środku poukładać wiśnie. Najtrudniejszą rzeczą jest składanie tego ciasta. Delikatnie i uważnie, razem z folią zagiąć herbatniki, które były ułożone poziomo do środka tworząc trójkąt z ciasta. Wszystko docisnąć i zawinąć szczelnie folią. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby masa zastygła.
polewa
0 comments:
Prześlij komentarz