niedziela, 19 kwietnia 2015

Nazwa tego ciasta jest w każdym domu inna i nie zależy to nawet od regionu Polski. Jedni mówią na nie "domek", inni "chatka baby jagi", a gdzie indziej występuje pod nazwą "buda".  W moim domu nigdy nie robiło się takiego ciasta, poznałam je dopiero niedawno. I bardzo tego żałuje, bo jest cudowne! Mięciutkie herbatniki, dwie sernikowe warstwy i wisienka w środku. Koniecznie spróbujcie z kubkiem gorącej herbaty. 




Składniki:

ciasto:

  • 0,5 kg twarogu sernikowego
  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 2 łyżki kakao
  • 400 g herbatników
  • kilka wiśni z kompotu
  • 1 opakowanie rodzynek
  • 1 filiżanka zaparzonej kawy
polewa:
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe do posypania 
Przygotowanie:

ciasto
Masło utrzeć z cukrem pudrem i esencją waniliową. Dodać do tego twaróg i zmiksować. Dodać rodzynki i wymieszać. Masę serową podzielić na dwie połówki. Do jednej z nich dodać kakao i po raz kolejny zmiksować, aby składniki się połączyły. Na foli spożywczej układać połowę herbatników. Lekko nasączyć w kawie i układać tak, aby dwa środkowe były w pionie, a dwa zewnętrzne w poziomie. Równomiernie rozsmarować białą masę serową. Ułożyć kolejną warstwę herbatników w ten sam sposób. Wyłożyć ciemną masę, lecz tym razem rozsmarować po pionowo ułożonych herbatnikach. Po środku poukładać wiśnie. Najtrudniejszą rzeczą jest składanie tego ciasta. Delikatnie i uważnie, razem z folią zagiąć herbatniki, które były ułożone poziomo do środka tworząc trójkąt z ciasta. Wszystko docisnąć i zawinąć szczelnie folią. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby masa zastygła. 

polewa
W garnku rozpuścić margarynę z cukrem i kakao. Dodać mleko i wymieszać. Ciasto polać płynną polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na kolejne kilka godzin. 




0 comments:

Prześlij komentarz