Mam dla Was dziś przepis na krem z dyni. Wiem, że jest już mnóstwo przepisów na tą zupę, ale ja przygotowuję ją na ostro. Jest bardzo wyrazista i ma głęboki smak. Gotuję zawsze ogromny garnek tego kremu i muszę powiedzieć, że znika baaardzo szybko. Najlepiej, jeśli podacie ją z grzankami, łyżką śmietany i pestkami dyni, dla mnie tak smakuje najlepiej.
Składniki:
Składniki:
- 2 litry bulionu
- 2 kg nieobranej dyni
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- imbir
- papryka ostra
- rozmaryn
- pieprz i sól
do podania
- 1 łyżka śmietany
- garść grzanek
- kilka pestek dyni
Przygotowanie:
Do bulionu dodać obraną, pokrojoną w dużą kostkę dynię, marchewkę, cebulę i czosnek. Doprawić 2 łyżkami rozmarynu. Gotować do miękkości warzyw, po czym wszystko dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Przyprawić ostrą papryką, imbirem, solą i pieprzem. Podawać z łyżką śmietany, grzankami lub pestkami dyni.
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńkrem z dyni uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńPozdrawiam!