wtorek, 4 listopada 2014

Ten przepis odkryłam dopiero niedawno i bardzo żałuję, że tak późno. Taki kurczak stał się numerem jeden w moim domu, a w Waszych domach też na pewno tak będzie. Składniki na marynatę są dość proste, ale całość dopełnia wędzona papryka. Pamiętajcie, że za nic w świecie, nie możecie jej pominąć robiąc takiego kurczaka. Ale spokojnie, w każdym większym markecie możecie dostać ją już od ręki. Ważne też, żeby kurczak długo się marynował. Ja potrafię zostawić go na 1, 2 dni w lodówce, żeby mięso miało ten wędzony aromat. 




Składniki:

  • 1 kg podudzia z kurczaka
  • 8 łyżek ketchupu pikantnego
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 8 łyżek płynnego miodu
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki imbiru 
  • sól

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i posolić z każdej strony. Ketchup wymieszać z sosem sojowym i miodem. Dodać paprykę wędzoną i imbir. Kurczaka włożyć do marynaty, umieścić w lodówce przynajmniej na jeden dzień. Podudzia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w temperaturze 200 stopni, co jakiś czas polewając marynatą. 



4 comments:

  1. Ummm uwielbiam wszystko co jest podawane z sosem barbecue także chętnie spróbuję przepisu :)

    OdpowiedzUsuń