piątek, 7 listopada 2014

Mam dla Was dziś przepis na krem z dyni. Wiem, że jest już mnóstwo przepisów na tą zupę, ale ja przygotowuję ją na ostro. Jest bardzo wyrazista i ma głęboki smak. Gotuję zawsze ogromny garnek tego kremu i muszę powiedzieć, że znika baaardzo szybko. Najlepiej, jeśli podacie ją z grzankami, łyżką śmietany i pestkami dyni, dla mnie tak smakuje najlepiej. 




Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • 2 kg nieobranej dyni 
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • imbir
  • papryka ostra
  • rozmaryn
  • pieprz i sól
do podania
  • 1 łyżka śmietany
  • garść grzanek
  • kilka pestek dyni

Przygotowanie: 

Do bulionu dodać obraną, pokrojoną w dużą kostkę dynię, marchewkę, cebulę i czosnek. Doprawić 2 łyżkami rozmarynu. Gotować do miękkości warzyw, po czym wszystko dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Przyprawić ostrą papryką, imbirem, solą i pieprzem. Podawać z łyżką śmietany, grzankami lub pestkami dyni.



4 comments: