piątek, 3 października 2014

Dopadła nas ostatnio śniadaniowa nuda, więc postanowiłam coś z tym zrobić. Pasta jajeczna z ziołami i makrelą to było to. Słona ryba świetnie komponuje się z jajkami w towarzystwie koperku i szczypiorku, a wszystko połączone słodką papryką i majonezem.  Ja swoją zrobiłam krojąc jajka, nie miksując, bo wolę taką konsystencję, ale Wy swoją możecie zmielić, i tak będzie pyszna. Przygotujcie sobie na śniadanie, bo naprawdę warto. 



Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 mała wędzona makrela
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić bardzo drobno.Wrzucić do miski. Dodać rozdrobnioną makrelę pozbawioną ości. Koperek i szczypiorek posiekać i dodać do jajek z makrelą. Posypać łyżeczką papryki. Do miski dodać 2 łyżki majonezu. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby pasta się "przegryzła".



2 comments: