środa, 1 października 2014

Jesień powoli zaczyna pokazywać swoje oblicze i na dworze robi się coraz zimniej. Taka pogoda zdecydowanie sprzyja przeziębieniu. Broniłam się jak mogłam, ale niestety dopadło również mnie. Na szczęście mam na to świetny sposób. Zupa serowa z grzankami i świeżym szczypiorkiem. Jest taka pyszna i rozgrzewająca, że choroba nie ma z nią szans. Sprawdzałam ten sposób nie raz i wierzcie mi, naprawdę działa. Zróbcie ją koniecznie, nawet jeżeli przeziębienie Was nie dopada, bo jest przepyszna. 




Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 200 g serków topionych śmietankowych
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 200 g śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 2 kromki chleba
  • oliwa
  • szczypiorek 

Przygotowanie:

Do bulionu dodać marchewkę i cebulę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać serki topione i całość zmiksować na gładki krem. Dodać zahartowaną śmietanę i łyżeczkę papryki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kromki chleba pokroić w mała kosteczkę i usmażyć na patelni na kruche grzanki. Zupę podawać posypaną grzankami i posiekanym szczypiorkiem.




0 comments:

Prześlij komentarz