środa, 24 września 2014

Mamy piękną polską jesień, więc sezon grzybowy jest jak najbardziej w pełni. Dlatego na naszym stole, obiad nie może się obyć bez pysznej zupy grzybowej. Podgrzybki, koźlarze, prawdziwki wszystkie są tak samo ważne i równie dobrze nadają się, żeby wrzucić je do garnka. Podstawą bogatej grzybowej jest intensywny bulion i ważne, aby grzyby wcześniej odrobinę obgotować, żeby nie zrobiły się bardzo ciemne. Wypróbujcie ten przepis, a gwarantuję, że smak przeniesie Was do lasu. 



Składniki:

bulion
  • 1 duże udko z indyka lub kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 5 liści laurowych
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • natka pietruszki
  • 1 cebula
  • sól
grzybowa
  • 500 g grzybów świeżych
  • kilka ziemniaków
  • 3 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

bulion

Udko zalać 1,5 litrami wody. Gotować 1,5 godziny, w tym czasie odszumować kilka razy. Dodać marchewkę, pietruszkę, selera, pora, natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Cebulę przypalić nad palnikiem. Dodać do zupy. Pogotować 2 godziny na bardzo małym ogniu, aby bulion tylko lekko plumkał. Po ugotowaniu doprawić solą do smaku i przecedzić.

grzybowa

Grzyby obgotować kilka minut. Dodać do bulionu i gotować 15 - 20 minut. W między czasie obrać ziemniaki i ugotować. Dodać do zupy razem z 3 łyżkami zahartowanej śmietany. Posypać świeżą natką pietruszki. 








0 comments:

Prześlij komentarz