Mamy piękną polską jesień, więc sezon grzybowy jest jak najbardziej w pełni. Dlatego na naszym stole, obiad nie może się obyć bez pysznej zupy grzybowej. Podgrzybki, koźlarze, prawdziwki wszystkie są tak samo ważne i równie dobrze nadają się, żeby wrzucić je do garnka. Podstawą bogatej grzybowej jest intensywny bulion i ważne, aby grzyby wcześniej odrobinę obgotować, żeby nie zrobiły się bardzo ciemne. Wypróbujcie ten przepis, a gwarantuję, że smak przeniesie Was do lasu.
Składniki:
bulion
- 1 duże udko z indyka lub kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 5 liści laurowych
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu czarnego
- natka pietruszki
- 1 cebula
- sól
grzybowa
- 500 g grzybów świeżych
- kilka ziemniaków
- 3 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
bulion
Udko zalać 1,5 litrami wody. Gotować 1,5 godziny, w tym czasie odszumować kilka razy. Dodać marchewkę, pietruszkę, selera, pora, natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Cebulę przypalić nad palnikiem. Dodać do zupy. Pogotować 2 godziny na bardzo małym ogniu, aby bulion tylko lekko plumkał. Po ugotowaniu doprawić solą do smaku i przecedzić.
grzybowa
Grzyby obgotować kilka minut. Dodać do bulionu i gotować 15 - 20 minut. W między czasie obrać ziemniaki i ugotować. Dodać do zupy razem z 3 łyżkami zahartowanej śmietany. Posypać świeżą natką pietruszki.
0 comments:
Prześlij komentarz