niedziela, 21 września 2014

Dziś jest ważny dzień dla każdego kibica siatkówki, dlatego siedząc przed telewizorem i oglądając mecz, przydałyby się jakieś przekąski. Mam dla Was przepis na pyszne paluchy z trzema sosami: czosnkowym, pomidorowym i curry. Taka przekąska jest dużo zdrowsza od chipsów, a równie dobrze smakuje do piwka. Gwarantuję, że paluchy i sosy znikną w mgnieniu oka.

Powodzenia dla naszych siatkarzy! 
Trzymamy kciuki. 



Paluchy

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • zioła toskańskie (możecie użyć innych ziół np. bazylia, oregano)
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i 4 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać sól, zioła i wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić ser  i ponownie wyrobić. Z ciasta urywać małe kawałeczki i formować z nich paluchy. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. 

Sos pomidorowy

Składniki:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1,5 łyżeczki bazylii
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Ketchup wymieszać z koncentratem. Bazylie i oregano zalać gorącą wodą i zaparzyć. Dodać do sosu. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Wszystko porządnie wymieszać i wstawić do lodówki, żeby smaki się "przegryzły".

Sos czosnkowy

Składniki:
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek śmietany 18 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki bazylii
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Majonez wymieszać ze śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Bazylie i oregano zalać gorącą wodą i zaparzyć. Dodać do sosu. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Wszystko porządnie wymieszać i wstawić do lodówki, żeby smaki się "przegryzły".

Sos curry

Składniki:
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • 1 łyżeczka curry
Przygotowanie:

Ketchup wymieszać z majonezem i musztardą. Dodać dżem morelowy. Wsypać łyżeczkę curry. Wszystko porządnie wymieszać i wstawić do lodówki, żeby smaki się "przegryzły".


0 comments:

Prześlij komentarz