Dziś jest ważny dzień dla każdego kibica siatkówki, dlatego siedząc przed telewizorem i oglądając mecz, przydałyby się jakieś przekąski. Mam dla Was przepis na pyszne paluchy z trzema sosami: czosnkowym, pomidorowym i curry. Taka przekąska jest dużo zdrowsza od chipsów, a równie dobrze smakuje do piwka. Gwarantuję, że paluchy i sosy znikną w mgnieniu oka.
Powodzenia dla naszych siatkarzy!
Trzymamy kciuki.
Paluchy
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- zioła toskańskie (możecie użyć innych ziół np. bazylia, oregano)
- 100 g sera żółtego
- 1 jajko
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i 4 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać sól, zioła i wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić ser i ponownie wyrobić. Z ciasta urywać małe kawałeczki i formować z nich paluchy. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Sos pomidorowy
Składniki:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek ketchupu
- 1,5 łyżeczki bazylii
- 1,5 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ketchup wymieszać z koncentratem. Bazylie i oregano zalać gorącą wodą i zaparzyć. Dodać do sosu. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Wszystko porządnie wymieszać i wstawić do lodówki, żeby smaki się "przegryzły".
Sos czosnkowy
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek śmietany 18 %
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki bazylii
- 1,5 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Majonez wymieszać ze śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Bazylie i oregano zalać gorącą wodą i zaparzyć. Dodać do sosu. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Wszystko porządnie wymieszać i wstawić do lodówki, żeby smaki się "przegryzły".
Sos curry
Składniki:
0 comments:
Prześlij komentarz