Lubicie chrupiące kurczaki z pewnej restauracji szybkiej obsługi? Dziś mam dla Was o wiele zdrowszą, ale równie pyszną, wersję tego dania. Moje skrzydełka panierowałam w chrupiących płatkach kukurydzianych. Były idealnie doprawione i soczyste w środku, a mięso odchodziło od kości. Nawet moi najmłodsi domownicy się nimi zajadali. Koniecznie przygotujcie te chrupiące skrzydełka na obiad.
Składniki:
- 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
- duże opakowanie płatków kukurydzianych
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- jajko
Przygotowanie:
Mąkę ziemniaczaną wymieszać na talerzu z papryką słodką, ostrą i solą. Jajko roztrzepać na kolejnym talerzu. Płatki kukurydziane pokruszyć na jeszcze jednym talerzu. Skrzydełka obtoczyć w mące, potem delikatnie w jajku i mocno w płatkach kukurydzianych. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez godzinę w 200 stopniach. Po tym czasie każde skrzydełko polać roztopionym masłem i piec kolejne 40 minut.
Ależ one pięknie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńA smakują jeszcze lepiej :D
UsuńDziękuję ;)