wtorek, 16 września 2014

Lubicie chrupiące kurczaki z pewnej restauracji szybkiej obsługi? Dziś mam dla Was o wiele zdrowszą, ale równie pyszną, wersję tego dania. Moje skrzydełka panierowałam w chrupiących płatkach kukurydzianych. Były idealnie doprawione i soczyste w środku, a mięso odchodziło od kości. Nawet moi najmłodsi domownicy się nimi zajadali. Koniecznie przygotujcie te chrupiące skrzydełka na obiad.



Składniki:

  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • duże opakowanie płatków kukurydzianych
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki papryki ostrej 
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • jajko

Przygotowanie:

Mąkę ziemniaczaną wymieszać na talerzu z papryką słodką, ostrą i solą. Jajko roztrzepać na kolejnym talerzu. Płatki kukurydziane pokruszyć na jeszcze jednym talerzu. Skrzydełka obtoczyć w mące, potem delikatnie w jajku i mocno w płatkach kukurydzianych. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez godzinę w 200 stopniach. Po tym czasie każde skrzydełko polać roztopionym masłem i piec kolejne 40 minut. 


2 comments: