środa, 10 września 2014

To ciasto robiłam już jakiś czas temu, ale dopiero niedawno udało mi się znaleźć te zdjęcia. Kto nie lubi tych małych kuleczek w złotym opakowaniu, z orzeszkami na wierzchu i pyszną czekoladą w środku. Teraz wyobraźcie sobie, że właśnie tak smakuje to ciasto, i do tego macie o wiele więcej tych pyszności. Taką czekoladowo - orzechową ze śmietankowym środkiem kostką Rocher, z pewnością zaskoczycie niejednego. 



Składniki:

biszkopt orzechowo - czekoladowy:

  • 8 jajek
  • 180 g drobnego cukru
  • 120 g mąki 
  • 40 g kakao
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

krem Rocher:

  • 400 g serka mascarpone
  • 400 g nutelli
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
krem śmietankowy:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
do nasączenia:
  • 1/2 szklanki rumu
  • 1/4 szklanki wody
polewa:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
wierzch:
  • połówki orzechów włoskich
Przygotowanie:

biszkopt orzechowo - czekoladowy:
Orzechy zmielić. Dodać do nich mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodawać po łyżce cukru i żółtku cały czas miksując. Do powstałej masy dodać mąkę z orzechami, kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Biszkopt piec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić biszkopt na pół uzyskując dwa cienkie biszkopty.

krem Rocher:
Serek mascarpone zmiksować z nutellą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do serka z nutellą i ponownie zmiksować Dodać posiekane orzechy i wymieszać.

krem śmietankowy:
Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, aby uzyskać sztywny krem. 

do nasączenia:
W misce wymieszać rum z wodą.

polewa:
Kremówkę zagotować. Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.

połączenie:
Pierwszą część biszkoptu nasączyć rumem z wodą. Posmarować połową kremu Rocher. Na to wyłożyć krem śmietankowy i wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć go resztą rumu. Posmarować drugą połową kremu Rocher. Wylać polewę i udekorować połówkami orzecha włoskiego, tak aby w każdej porcji ciasta znajdował się po środku orzech. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.





4 comments:

  1. Świetne ciasto, porywam kawałek. I ten orzech niczym wisienka na torcie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznego życzę w takim razie :)

    Pozdrawiam również.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nigdy nie jadłam, więc bardzo chętnie spróbuję ;))

    OdpowiedzUsuń