piątek, 12 września 2014

Tak jak obiecałam, podaję Wam dziś przepis na bułki z czarnuszką.  Użyłam akurat tej przyprawy, bo miałam ochotę na coś innego, ale Wy możecie użyć maku czy sezamu. Przepis jest bardzo łatwy, musicie jedynie wykazać się cierpliwością, żeby ciasto dobrze wyrosło. Jak możecie zobaczyć na zdjęciu moje bułki wyszły piękne i okrąglutkie. Pysznie smakują z dodatkami nie tylko jako kanapki na śniadanie, ale można je wykorzystać do burgerów, na które przepis znajdziecie tutaj.





Składniki:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml mleka
  • 60 ml wody
  • 1 jajko
  • garść ziaren czarnuszki

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w misce z łyżeczka cukru, 2 łyżkami mąki i wodą. Odstawić na 15 minut. W drugiej misce wymieszać mąkę z ciepłym mlekiem, oliwą, łyżeczką cukru i soli. Wyrośnięte drożdże dodać do miski z mąką. Wyrabiać ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło. Ciasto ubić ręką, aby pozbyć się nadmiaru powietrza, uformować bułki, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem i posypać czarnuszką (możecie użyć innych ziaren np. sezamu albo maku). Piec 20 – 25 minut w temperaturze 200 stopni.






10 comments:

  1. Domowe pieczywo zawsze pysznie smakuje, fajny pomysł z czarnuszką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, domowe bułki smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super! ;) bardzo chętnie skorzystam ;) a jakie są w środku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują jak tradycyjne bułki i co najważniejsze nie są takie ciężkie :)

      Usuń
  4. Smakowały i to bardzooo..;) lekkie, mięciutkie i przede wszystkim nie są suche w środku..Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. o rany <3 ale pyszności!
    Btw. świetny blog! będę tu częstym gościem- to pewne!

    OdpowiedzUsuń