czwartek, 4 września 2014

Każdego czasem dopada chęć na hamburgera, kebaba czy coś w tym stylu. Jak wszyscy wiemy, te posiłki nie należą raczej do najzdrowszych. Dlatego dziś mam dla Was prosty przepis na domowego burgera. Przygotowując go samemu sprawiamy że jest dużo zdrowszy i przynajmniej mamy pewność co jest w środku, a jego smak jest o niebo lepszy. 
Moje burgery zawierają w sobie kilka pysznych dodatków takich jak suszone pomidory, cebulkę, boczek. No i oczywiście wszystko jest polane tradycyjnym różowym sosem. Bułki też zostały wykonane przeze mnie, ale przepis na nie zdradzę Wam kiedy indziej :)



Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 1 żółtko
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 10 dag boczku w plastrach
  • 4 suszone pomidory
  • 1 cebula
  • 4 plasterki żółtego sera
  • ketchup, majonez, musztarda
  • sól i pieprz

Przygotowanie:


Mięso wymieszać z żółtkiem, łyżeczką musztardy, solą i pieprzem. Uformować z nich 4 płaskie hamburgery. Na patelni grillowej smażyć hamburgery po kilka minut z każdej strony. Pod koniec smażenia położyć plasterek żółtego sera. W miseczce wymieszać 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu i 1 łyżeczkę musztardy. Bułki posmarować z każdej strony cienką warstwą sosu i wstawić na chwilę do piekarnika, żeby się podgrzały. Na patelni podsmażyć boczek, żeby wytopić z niego tłuszcz. Do bułek dodać kolejno kilka listków sałaty, hamburgery z serem, suszone pomidory pokrojone w paski, cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i bekon. Wszystko polać sosem.



4 comments:

  1. Mmm... Wyglądają pięknie :) Sama też ostatnio robiłam, ale bułek sama nie piekłam. Czekam na przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję :)
      Myślę, że przepis na bułki powinien się pojawić za kilka dni :)

      Usuń
  2. domowe najlepsze :) fast foody się chowają :)

    OdpowiedzUsuń