Od kilku dni miałam ogromną chęć przygotować i oczywiście zjeść coś słodkiego. Nie miałam wiele czasu na gotowanie, więc skusiłam się, żeby zrobić ciasto 3 bit. Robiło się je bardzo łatwo i przyjemnie i co najważniejsze, nie musiałam używać nawet piekarnika. Ciasto wyszło pyszne, bardzo słodkie za sprawą masy krówkowej. Jedynym minusem było to, że ciasto musiało spędzić noc w lodówce, by było gotowe, a chciało się je zjeść od razu. Jeśli lubicie słodkości to koniecznie wypróbujcie.
Składniki (na blaszkę 25cm x 25cm):
- 200 g herbatników
- 1 puszka masy krówkowej - kajmak
- 550 ml mleka
- 120 g cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 330 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1 warstwa
Na blaszce ułożyć ciasno herbatniki. Posmarować masą krówkową.
2 warstwa
Na masie krówkowej ułożyć drugą warstwę herbatników. W garnku zagotować 400 ml mleka z cukrem, masłem i cukrem wanilinowym. W misce porządnie wymieszać ze sobą 150 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajka. Dodać do garnka i wszystko mieszać, aby masa zgęstniała. Posmarować drugą warstwę herbatników.
3 warstwa
Na masie budyniowej ułożyć trzecią warstwę herbatników. W misce ubić na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Posmarować herbatniki i całość posypać startą na tarce tabliczką gorzkiej czekolady.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Klasyka :) Bardzo je lubię, choć rzadko robię :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni; )
UsuńWygląda super apetycznie )
OdpowiedzUsuńDziękuję, choć smakowało o wiele lepiej niż wyglada ;)
UsuńCiacho mojego dzieciństwa. Wygląda i smakuje bajecznie :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że go nie wypróbowałam wcześniej, bo jest pysze :)
UsuńWygląda cudownie :) Zaspokoi ochotę na słodkie na dłuższą chwilę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję; )
UsuńOj nie wiem czy na dłuższą, bo ciasto znika w baardzo szybkim tempie ;)