Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 500 g mąki
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml mleka
- 60 ml wody
- 1 jajko
- garść ziaren czarnuszki
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w misce z łyżeczka cukru, 2 łyżkami mąki i wodą. Odstawić
na 15 minut. W drugiej misce wymieszać mąkę z ciepłym mlekiem, oliwą, łyżeczką cukru i soli. Wyrośnięte drożdże dodać do miski z mąką. Wyrabiać ciasto, aż przestanie
się kleić do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło. Ciasto
ubić ręką, aby pozbyć się nadmiaru powietrza, uformować bułki, przykryć
ściereczką i odstawić na 30 minut. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem i
posypać czarnuszką (możecie użyć innych ziaren np. sezamu albo maku). Piec 20 – 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Domowe pieczywo zawsze pysznie smakuje, fajny pomysł z czarnuszką :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, domowe bułki smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńAle super! ;) bardzo chętnie skorzystam ;) a jakie są w środku?
OdpowiedzUsuńSmakują jak tradycyjne bułki i co najważniejsze nie są takie ciężkie :)
UsuńCiasto już rośnie ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać czy smakowały!
UsuńSmakowały i to bardzooo..;) lekkie, mięciutkie i przede wszystkim nie są suche w środku..Polecam!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo!
UsuńPozdrawiam; )
o rany <3 ale pyszności!
OdpowiedzUsuńBtw. świetny blog! będę tu częstym gościem- to pewne!
Dziekuję bardzo i zapraszam! :)
Usuń