Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
krem:
- 1 budyń waniliowy
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 100 g miękkiego masła
Przygotowanie:
ciasto:
Mąkę wymieszać z masłem i cukrem pudrem, jak na kruszonkę.
Dodać jajko i krótko wyrabiać do połączenia składników. Ciasto wstawić do
lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na cienko i przełożyć do formy
wysmarowanej masłem. Dokładnie po nakłuwać ciasto widelcem i czymś obciążyć
podczas pieczenia, najlepiej fasolą. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
krem:
W misce wymieszać ¾ szklanki mleka z mąką, budyniem i żółtkami. Pozostałą część mleka zagotować z
cukrem. Do gotującego się mleka dodać zawartość miski i gotować na wolnym
ogniu, aż krem zgęstnieje. Po przestudzeniu zmiksować z miękkim masłem.
połączenie:
Na ciasto wyłożyć krem. Równomiernie rozprowadzić. Na wierchu ułożyć owoce. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
połączenie:
Na ciasto wyłożyć krem. Równomiernie rozprowadzić. Na wierchu ułożyć owoce. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wygląda pięknie i mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńJest mega smaczne! Polecam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Buziaki :)
UsuńMoja ulubiona <3 :))
OdpowiedzUsuńMoja również ;)
Usuń