niedziela, 24 sierpnia 2014

Powoli kończą się już pyszne letnie owoce, dlatego mam dla Was przepis na moją ulubioną tartę z kremem budyniowym. Nie chwaląc się, to jest moje popisowe ciasto. Przez wakacje przygotowywałam tą tartę mniej więcej co drugi dzień. Jest naprawdę pyszna. Waniliowy krem i owoce idealnie pasują do kruchego ciasta. Na wierzchu możecie poukładać maliny, jeżyny, porzeczki albo inne, Wasze ulubione, owoce. 




Składniki:

ciasto:

  • 200 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
krem:
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g miękkiego masła

Przygotowanie:

ciasto:

Mąkę wymieszać z masłem i cukrem pudrem, jak na kruszonkę. Dodać jajko i krótko wyrabiać do połączenia składników. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na cienko  i przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Dokładnie po nakłuwać ciasto widelcem i czymś obciążyć podczas pieczenia, najlepiej fasolą. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.

krem:
W misce wymieszać ¾ szklanki mleka z mąką, budyniem i  żółtkami. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać zawartość miski i gotować na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Po przestudzeniu zmiksować z miękkim masłem. 

połączenie:
Na ciasto wyłożyć krem. Równomiernie rozprowadzić. Na wierchu ułożyć owoce. Wstawić do lodówki na kilka godzin.





6 comments: