wtorek, 26 sierpnia 2014

Jakiś czas temu sprezentowałam mamie na urodziny maszynkę do makaronu, ale jakoś nie było okazji, żeby ją wypróbować. W końcu się skusiłam i muszę Wam powiedzieć, że to była czysta przyjemność. Na dodatek świeży, domowy makaron jest o niebo lepszy niż ten kupny. Tagliatelle z kurkumą przygotowałam z ulubionym sosem ze szpinakiem i gorgonzolą. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, ale przepyszny. Ja używam zawsze świeżego szpinaku, ponieważ uważam, że jest dużo lepszy od mrożonego. Jeśli nie macie czasu na robienie własnoręcznie makaronu, użyjcie gotowego, ale koniecznie z tym sosem. 




Składniki:

makaron:

  • 400 g mąki
  • 4 jajka
  • 80 ml oliwy
  • 12 g soli
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżki wody
sos:
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g gorgonzoli 
  • 1 małe opakowanie śmietany 17 %
  • pieprz
  • parmezan

Przygotowanie:

makaron:
Do mąki wbić 4 jajka, dodać oliwę i sól. Łyżkę kurkumy wymieszać w 2 łyżkach wody. Dodać do mąki. Wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie za suche dodać troszkę oliwy lub wody. Jeśli za rzadkie dosypać odrobinę mąki. Ciasto przykryć ściereczką na kilka minut. Rozwałkować bardzo cienko i pokroić na długie paski szerokości około 1 cm lub użyć maszynki do makaronu. Gotowy makaron suszyć przez 2 - 3 godziny. Gotować przez 3 minuty.

sos:

Szpinak dokładnie umyć, odkroić łodyżki i pokroić w paski. Czosnek przecisnąć przez praskę i przesmażyć na oliwie. Dodać pokrojony szpinak i chwilę podsmażać, aby zrobił się delikatny. Dodać pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Wymieszać, żeby ser się rozpuścił. Dodać śmietanę i doprawić pieprzem. Chwilę pogotować, aby sos zgęstniał.


Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypany parmezanem.




2 comments:

  1. Jak mi się marzy taka maszynka .... <3 Uwielbiam to połączenie ;) jedno z moich ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie była jakaś bardzo droga, a robienie makaronu z taką maszynką to bajka :)

      To chyba najprostsze i najlepsze połączenie :)

      Usuń