czwartek, 21 sierpnia 2014

Kurki w moim lesie pojawiły się dopiero niedawno, chociaż wiem, że można je kupić już od jakiegoś czasu. Najlepiej jednak smakują zebrane własnoręcznie. Takie świeże i pachnące idealnie nadają się do pysznego risotto. Smażone kurki z ryżem i kurczakiem, a to wszystko posypane parmezanem, naprawdę rewelacja. I właśnie dlatego przepisem na to danie chciałam się z Wami dziś podzielić. 




Składniki:

  • 350 g ryżu arborio
  • 500 g kurek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 kostka masła
  • 200 ml białego wina 
  • 1 litr bulionu
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • parmezan do posypania 
  • oliwa

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać 100 g masła i pokrojone na drobne kawałki 300 g kurek. Smażyć około 5 minut. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać i wlać wino. Pogotować 3 minuty, aby alkohol wyparował. Wlać łyżkę wazową bulionu i mieszać ryż, aby wchłonął płyn. Czynność tą powtarzać do wyczerpania bulionu lub gdy ryż będzie al dente. Kurczaka pokroić na małe kawałeczki, skropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Na osobnej patelni szybko przesmażyć z każdej strony i dodać do risotto. Resztę niepokrojonych kurek podsmażyć na 50 g masła. Dodać do risotto. Resztę masła dodać do ryżu i wymieszać. Podawać posypane parmezanem i tymiankiem. 



0 comments:

Prześlij komentarz