Kurki w moim lesie pojawiły się dopiero niedawno, chociaż wiem, że można je kupić już od jakiegoś czasu. Najlepiej jednak smakują zebrane własnoręcznie. Takie świeże i pachnące idealnie nadają się do pysznego risotto. Smażone kurki z ryżem i kurczakiem, a to wszystko posypane parmezanem, naprawdę rewelacja. I właśnie dlatego przepisem na to danie chciałam się z Wami dziś podzielić.
Składniki:
Składniki:
- 350 g ryżu arborio
- 500 g kurek
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 kostka masła
- 200 ml białego wina
- 1 litr bulionu
- sól, pieprz
- kilka gałązek świeżego tymianku
- parmezan do posypania
- oliwa
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać 100 g masła i pokrojone na drobne kawałki 300 g kurek. Smażyć około 5 minut. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać i wlać wino. Pogotować 3 minuty, aby alkohol wyparował. Wlać łyżkę wazową bulionu i mieszać ryż, aby wchłonął płyn. Czynność tą powtarzać do wyczerpania bulionu lub gdy ryż będzie al dente. Kurczaka pokroić na małe kawałeczki, skropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Na osobnej patelni szybko przesmażyć z każdej strony i dodać do risotto. Resztę niepokrojonych kurek podsmażyć na 50 g masła. Dodać do risotto. Resztę masła dodać do ryżu i wymieszać. Podawać posypane parmezanem i tymiankiem.
0 comments:
Prześlij komentarz