Co roku czekam na ten cudowny okres kiedy dojrzewają nasze pyszne, polskie pomidory. Mogłabym je jeść o każdej porze, na śniadanie, obiad i kolację. Ten przepis znalazłam w sierpniowym wydaniu magazynu "Moje gotowanie" z akcentem na pomidora. Podpłomyki wyszły rewelacyjne. Dwa wielkie placki spokojnie wystarczyły na obiad dla 4-osobowej rodziny. Słodkawe pomidory z pysznymi słonymi oliwkami i do tego te cieniutkie ciasto, naprawdę pycha. Pamiętajcie, nie zastępujcie koziego twarożku, bo jego wyrazisty smak dopełnia całość tych podpłomyków.
Składniki:
- 450 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 250 ml wody
- 700 g pomidorów (malinowych, koktajlowych, żółtych itp.)
- 2 duże cebule
- 200 g twarogu koziego
- świeży tymianek i oregano
- kilka czarnych oliwek
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa
- parmezan do posypania
Przygotowanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli. Dodać 2 łyżki oleju i 250 ml wody. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić je do lodówki na 1 godzinę. Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na oliwie na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić w grubsze plastry, a oliwki na połówki. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować bardzo cieniutko. Posmarować kozim twarożkiem. Ułożyć cebulę, na to pomidory, czarne oliwki. Posypać tymiankiem i oregano. Doprawić odrobiną soli i pieprzu, łyżeczką cukru i skropić oliwą. Piec 10-15 minut w temperaturze 220 stopni. Po tym czasie piekarnik ustawić na funkcję grill albo maksymalną moc i na 2 - 3 minuty piec ciasto na najwyższym stopniu aby się przypiekło od góry. Posypać parmezanem.
pięknie podpieczone :)
OdpowiedzUsuńMoże odrobinkę za mocno, ale tak właśnie kojarzą mi się podpłomyki :)
UsuńWygląda niesamowicie apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
I smakuje przepysznie :)
UsuńRównież pozdrawiam