sobota, 9 sierpnia 2014

Co roku czekam na ten cudowny okres kiedy dojrzewają nasze pyszne, polskie pomidory. Mogłabym je jeść o każdej porze, na śniadanie, obiad i kolację. Ten przepis znalazłam w sierpniowym wydaniu magazynu "Moje gotowanie" z akcentem na pomidora. Podpłomyki wyszły rewelacyjne. Dwa wielkie placki  spokojnie wystarczyły na obiad dla 4-osobowej rodziny. Słodkawe pomidory z pysznymi słonymi oliwkami i do tego te cieniutkie ciasto, naprawdę pycha. Pamiętajcie, nie zastępujcie koziego twarożku, bo jego wyrazisty smak dopełnia całość tych podpłomyków. 



Składniki:
  • 450 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml wody
  • 700 g pomidorów (malinowych, koktajlowych, żółtych itp.)
  • 2 duże cebule
  • 200 g twarogu koziego
  • świeży tymianek i oregano
  • kilka czarnych oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa
  • parmezan do posypania


Przygotowanie:

Do miski wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli. Dodać 2 łyżki oleju i 250 ml wody. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić je do lodówki na 1 godzinę. Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na oliwie na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić w grubsze plastry, a oliwki na połówki. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować bardzo cieniutko. Posmarować kozim twarożkiem. Ułożyć cebulę, na to pomidory, czarne oliwki. Posypać tymiankiem i oregano. Doprawić odrobiną soli i pieprzu, łyżeczką cukru i skropić oliwą. Piec 10-15 minut w temperaturze 220 stopni. Po tym czasie piekarnik ustawić na funkcję grill albo maksymalną moc i na 2 - 3 minuty piec ciasto na najwyższym stopniu aby się przypiekło od góry. Posypać parmezanem.




4 comments:

  1. Odpowiedzi
    1. Może odrobinkę za mocno, ale tak właśnie kojarzą mi się podpłomyki :)

      Usuń
  2. Wygląda niesamowicie apetycznie ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I smakuje przepysznie :)
      Również pozdrawiam

      Usuń