niedziela, 27 lipca 2014

Moja kochana babcia sprezentowała mi 3 kg czerwonych porzeczek. Jedyne co pomyślałam, to co ja z tym wszystkich zrobię. Aż szkoda, żeby takie dobre owoce miały się zmarnować, dlatego zaczęłam tradycyjnie od ciasta. Myślałam o serniku z porzeczkami, ale nie miałam przy sobie potrzebnych składników. Znalazłam bardzo ciekawy przepis, więc skusiłam się, żeby go zrealizować. Ciasto nie zawiera w sobie ani grama sera, a smakuje identycznie jak sernik, a to za sprawą kaszki mannej. Było rewelacyjne. Porzeczki idealnie pasowały do niego. Wszyscy, którzy skosztowali tego ciasta, byli przekonani, że to przepyszny, puszysty sernik.


Składniki:

Ciemne ciasto:
  • 5 żółtek
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Jasne ciasto:
  • 5 białek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 120 g kaszki manny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 l śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 0,5 kg czerwonych porzeczek
Przygotowanie: 

Ciemne ciasto:
Masło utrzeć z cukrem. Powoli dodawać po jednym żółtku. Sypkie składniki wymieszać ze sobą i dodawać po jednej łyżce do masła z jajkami, ciągle miksując do uzyskania gładkiego ciasta. Podzielić je na 2 części, jedną włożyć do zamrażalnika, a drugą wyłożyć natłuszczoną blaszkę i schować do lodówki. 

Jasne ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Powoli dodawać cukier, ciągle miksując. Ubite białka wymieszać delikatnie ze śmietaną, kaszką manną i budyniem. 

Połączenie:
Ciemne ciasto wyłożone na blaszkę wyjąć z lodówki. Wlać jasne ciasto. Posypać porzeczkami i lekko przycisnąć wierzch, aby porzeczki troszkę zagłębiły się w jasnej masie. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciemnego ciasta wyjętego z zamrażalnika. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni.


4 comments: