niedziela, 13 lipca 2014

Mieszkając na działce codziennie jest mnóstwo rzeczy do roboty i nie ma czasu, żeby pół dnia spędzać w kuchni przygotowując coś na obiad. Dlatego znajdując w lodówce sporą kostkę białego sera, postanowiłam zrobić leniwe. Jak sama nazwa wskazuję nie trzeba wkładać w nie zbyt dużo wysiłku. Korzystając z uroków mieszkania w lesie, moje leniwe podane były z jagodami i śmietanką. Wyszły przepyszne, bardzo lekkie i puszyste, a przygotowanie obiadu nie trwało dłużej niż 20 minut. Oczywiście nie daliśmy rady zjeść wszystkich, dlatego można je odgrzać na maśle na kolację.


Składniki:

  • 600 g twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 24 g cukru wanilinowego 
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 małego opakowania śmietany 18%
  • łyżeczka cukru
  • 1 szklanka jagód

Przygotowanie: 

Twaróg rozgnieść porządnie widelcem. Dodać żółtka, cukier i mąkę i wyrobić lepkie ciasto. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wyrobić. Na podsypanej mąką stolnicy uformować wałek i odcinać nożem 2 - 3 cm leniwe kluski. Wrzucić do gotującej się wody i wyciągać łyżką cedzakową, gdy wypłyną. Podawać polane śmietaną z cukrem i jagodami.


2 comments:

  1. Ach, jak smacznie wyglądają, szkoda, że taki leń ze mnie i nigdy ich nie robię ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warte są tych kilku minut lepienia :)

      Usuń