Ciocia sprezentowała mi dwie, piękne, duze cukinie prosto z jej ogródka. Nie zastanawiając się długo stwierdziłam, że przygotuję ją faszerowaną. Farsz z mięsa mielonego z indyka, pomidorków suszonych i mozarelli wyszedł idealny. Nawet moi domownicy, którzy nie przepadają za tego typu daniami, zjedli ze smakiem. Wypróbujcie koniecznie ten przepis, szczególnie że przygotowanie tej cukinii zajmuje niewiele czasu.
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2 papryki czerwone
- 1 pomidory krojone w puszce
- 10 pomidorków suszonych
- 1 mozarella
- bazylia, oregano
- papryka słodka, ostra
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Cukinię przekroić na 4 łódeczki. Łyżeczką wybrać miąższ, tak aby zrobić miejsce na farsz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę podsmażać. Dodać mięso mielone i smażyć aż mieso będzie gotowe. Dodać pokrojone w paski suszone pomidory. Pomidory z puszki odsączyć i wrzucić na patelnię. Doprawić łyżeczką oregano, bazyli, papryki slodkiej i ostrej oraz odrobiną soli i pieprzu do smaku. Chwilę pogotować, aby nadmiar soków wyparował. Dodać mozarellę i wymieszać, żeby się rozpusciła. Na cukinię nakładać łyżką gotowy farsz. Ewentualnie wierzch możecie posypać delikatnie żółtym serem. Zapiekać pod przykryciem 30 minut w temperaturze 180 stopni.
0 comments:
Prześlij komentarz