poniedziałek, 2 czerwca 2014

Po długim czasie zastanawiania się i nacisków przyjaciół, zdecydowałam - zakładam blog kulinarny. Mam nadzieję, że będziecie zaglądać tutaj szukając ciekawych, a zarazem prostych pomysłów na dania. Wierzę, że potrawy, które upichcicie na podstawie tych przepisów, będą Wam smakowały.


Dziś mam dla Was pomysł na jutrzejszy obiad. Tradycyjne połączenie, ryba z frytkami. Nie jest to jednak taki zwyczajny przepis, bowiem łosoś smakuje rewelacyjnie. Pieczony pod pomidorowym pesto, udaje się zawsze, nigdy nie jest za suchy, a koktajlowe pomidorki dodają słodkości całemu daniu. Polecam frytki upiec w piekarniku, razem z łososiem. Zaoszczędzicie sporo czasu, zabawy z rozgrzanym olejem i cała tłustą kuchenką, a frytki smakują przepysznie, sami się przekonajcie :)





Składniki:
  • 2 kawałki łososia (500 g)
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • słoiczek pesto pomidorowego
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • pieprz i sól
  • kilka ziemniaków
  • ulubione zioła
  • oliwa


Przygotowanie:

Łososia przyprawić z każdej strony solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Pesto wymieszać z jogurtem naturalnym i doprawić solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe oprószyć cukrem pudrem. Łososia posmarować dokładnie pesto, ułożyć na nim pomidorki i posypać szczypiorkiem. Ziemniaki pokroić na grube frytki, polać odrobiną oliwy i posypać ziołami. Frytki piec 35 – 40 minut  w piekarniku w temperaturze 180 stopni. 25 minut przed końcem, do piekarnika wstawić łososia w naczyniu żaroodpornym z przykryciem. 5 minut przed końcem, odkryć naczynie, włączyć funkcję grill i zwiększyć temperaturę do 220 stopni, żeby pomidorki lekko się przypiekły.


Dalej
Nowszy post
Wczesniej
Starszy post

5 comments: