piątek, 6 czerwca 2014

Próbowaliście kiedyś smażonych placków z marchewki? Jeśli nie, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Słonawy kurczak w sosie z pieczarkami i koperkiem idealnie pasuje do ostrych, ale jednocześnie troszkę słodkawych placuszków. Ten prosty pomysł na obiad, na pewno przypadnie Wam do gustu. 



Składniki: 
  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • pęczek koperku
  • 4 duże marchewki
  • 1 jajko
  • łyżka mąki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • olej
Przygotowanie:


Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paski, doprawić solą i pieprzem i przesmażyć na patelni. Przełożyć do miski. Cebulę drobno pokroić  i zeszklić na patelni. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i chwileę poddusić. Dodać śmietanę, drobno posiekany koperek i kurczaka. Całość chwilę pogotować, żeby sos zgęstniał. Doprawić solą i pieprzem.

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajko, mąkę, ostrą paprykę, trochę soli i pieprzu. Smażyć nieduże placki na mocno rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniczku papierowym.

0 comments:

Prześlij komentarz