Próbowaliście kiedyś smażonych placków z marchewki? Jeśli nie, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Słonawy kurczak w sosie z pieczarkami i koperkiem idealnie pasuje do ostrych, ale jednocześnie troszkę słodkawych placuszków. Ten prosty pomysł na obiad, na pewno przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 200 ml śmietany 18%
- pęczek koperku
- 4 duże marchewki
- 1 jajko
- łyżka mąki
- łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz
- olej
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paski, doprawić solą i
pieprzem i przesmażyć na patelni. Przełożyć do miski. Cebulę drobno
pokroić i zeszklić na patelni. Dodać
pokrojone w kostkę pieczarki i chwileę poddusić. Dodać śmietanę, drobno
posiekany koperek i kurczaka. Całość chwilę pogotować, żeby sos zgęstniał.
Doprawić solą i pieprzem.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajko,
mąkę, ostrą paprykę, trochę soli i pieprzu. Smażyć nieduże placki na mocno
rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniczku papierowym.
0 comments:
Prześlij komentarz