poniedziałek, 9 czerwca 2014

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. O tym wie każdy, ale nie każdy ma czas na przygotowanie czegoś smacznego i pożywnego. Dlatego w ten poniedziałkowy poranek mam dla Was coś pysznego na pierwszy posiłek. Lekkie pancakesy z truskawkami i jogurtem naturalnym. Na pewno dodadzą Wam energii na resztę pierwszego dnia tego tygodnia. 



Składniki: 

  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki mąki żytniej
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki miodu
Przygotowanie: 


Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, maślankę i cukier. Miksować do połączenia składników. Do powstałej masy dodać mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Układać warstwami, na każdym placuszku truskawki pokrojone w plasterki i łyżkę jogurtu, a wierzch polać łyżką miodu. 


2 comments:

  1. To jest mój ulubiony przepis ;)) Przepyszne! Robię je naprawdę często ;))

    OdpowiedzUsuń