wtorek, 14 kwietnia 2015

Ktoś, kto wymyślił połączenie koziego sera z burakiem jest mistrzem świata, przynajmniej dla mnie. Dziś bardzo prosta sałatka, składa się z  jedynie trzech składników, za to sos odgrywa tutaj główną rolę. Żurawinowy winegret jest cudowny w połączeniu z kruchą sałatą, wyrazistym kozim serem i pieczonym burakiem. To danie jest raczej przystawką, chociaż ja mogłabym zjeść calutki talerz tej sałatki. 




Składniki:

sałatka:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 200 g koziego sera
  • 3 małe buraki
sos:
  • 100 g świeżej żurawiny
  • 0,5 małej czerwonej cebuli
  • 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
  • 3/4 oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie: 

sałatka
Buraki zawinąć szczelnie w folie aluminiową i piec w piekarniku, aż będą miękkie ok. 1 - 1,5 godziny, zależy od wielkości buraków. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Obrać i pokroić w cieniutkie plastry. Ułożyć je na talerzu, posypać sałatą, na niej ułożyć pokrojony na kawałki kozi ser. 

sos
Żurawinę i cebulę umieścić w blenderze, dodać miód i zacząć blendować. Powoli dodawać ocet winny z olejem. Wszystko dokładnie zmielić, aby sos był gładki. Można dodać więcej miodu, jeśli wolicie słodszy sos. Polać nim obficie sałatkę. 




2 comments:

  1. Sałatka super! Zaciekawil mnie burak i żurawina, to połączenie smaków coś nie do opisania... Fantastyczne :-) jestem pod wielkim wrażeniem .

    OdpowiedzUsuń