poniedziałek, 9 marca 2015

Szybkie i nieskomplikowane, a zarazem bardzo smaczne przekąski mile widziane są zawsze. Nie tylko wtedy, kiedy zjawiają się goście. Warto sobie przygotować coś takiego, żeby móc zjeść między głównymi posiłkami. Francuskie sakiewki, jedne rybne, drugie mięsne możecie jeść nie tylko na ciepło. Na zimno smakują równie dobrze, na przykład na drugie śniadanie w pracy lub szkole. 




Składniki:

rybne:
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 łyżki śmietankowego almette
  • 2 łyżeczki chrzanu
mięsne:
  • kilka plasterków szynki
  • musztarda francuska
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozarelli
  • pieprz i sól
wspólne:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g świeżego szpinaku
  • pieprz i sól 
  • 1 jajko

Przygotowanie:

wspólne
Na patelni przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać umyty i osuszony szpinak. Smażyć do momentu miękkich liści szpinaku. Doprawić solą i pieprzem . Jajko roztrzepać w szklance (do smarowania sakiewek).Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wymiarach 5x5 cm.

rybne
Almette wymieszać z chrzanem. Na każdej porcji ciasta ułożyć łososia, mus chrzanowy i szpinak, tak aby zostawić po 1 cm z każdej strony ciasta. Zwijać jak sakiewki, sklejając dwa przeciwległe rogi ze sobą. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 220 stopni przez 15 minut.

mięsne
Szynkę pokroić w kwadraty 4x4 cm. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Mozarellę również pokroić w plastry. Na każdej porcji ciasta ułożyć szynkę, posmarować musztardą, położyć plaster pomidora posypanego solą, mozarellę posypaną pieprzem i szpinak, tak aby zostawić po 1 cm z każdej strony ciasta. Zwijać jak sakiewki, sklejając dwa przeciwległe rogi ze sobą. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 220 stopni przez 15 minut.







0 comments:

Prześlij komentarz