Zazwyczaj makaron z sosem carbonara kojarzy nam się z wędzonym boczkiem. Tu powstała mała wariacja i zamiast boczku mamy wędzoną makrelę i cukinię. Danie jest zdecydowanie lżejsze niż tradycyjne, chociaż w smaku obie wersje sporo się różnią za sprawą ryby. Może taka odsłona carbonary akurat zasmakuje Wam bardziej.
- 400 g makaronu penne
- 1 średnia wędzona makrela
- 1 cebula
- 1 duża cukinia
- 3 jajka
- 150 ml mleka
- 40 g parmezanu
- 1 gałązka rozmarynu
- sól i pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Zostawić 1 filiżankę wody po ugotowaniu makaronu. Cukinię pokroić wzdłuż na 4 części, pozbyć się miąższu i pokroić na kawałki grubości makaronu. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Warzywa smażyć na patelni z dodatkiem oliwy, soli i i pieprzu. Po tym czasie dodać pozbawioną ości i pokrojoną na kawałki makrelę oraz rozmaryn. Smażyć ok. 5 minut. W tym czasie porządnie wymieszać jajka z mlekiem i parmezanem. Do warzyw i ryby na patelni dodać makaron. Po chwili wlać 1 filiżankę wody, którą zostawiliśmy z gotowania. Szybko wlać masę jajeczną i porządnie mieszać, aż sos zgęstnieje.
Tylko to już nie jest carbonara, to makaron z makrelą i sosem melczno - jajecznym.
OdpowiedzUsuńTo tylko moja nazwa tego dania.
Usuńzazwyczaj carbonara kojarzy się z wędzonym boczkiem, bo tylko wtedy to jest carbonara. To coś co opisałaś to nie jest to danie o tej nazwie. I po co dawać sól i pieprz skoro ta Twoja makrela wędzona jest zawsze słona jak piorun? ja zamiast mleka dałabym śmietankę, o wiele lepszy smak
OdpowiedzUsuńZawsze możesz nie dodawać soli, jeśli tylko dzięki makreli danie jest dla Ciebie wystarczająco słone.
Usuńzazwyczaj polacy wszystko negują i wciąż mają problemy z głową , praaaawdaaaaaa?
UsuńИнстраграмм остается самой популярной на данный момент площадкой для продвижения собственного бизнеса. Но, как показывает практика, люди еще чаще подписываются на профили в которых уже достаточное количество подписчиков. Если заниматься продвижение своими силами, потратить на это можно очень множество времени, поэтому еще лучше обратиться к спецам из Krutiminst.ru подробнее https://www.pueblolibrary.org/comment/595054
OdpowiedzUsuń