środa, 25 lutego 2015

Zazwyczaj makaron z sosem carbonara kojarzy nam się z wędzonym boczkiem. Tu powstała mała wariacja i zamiast boczku mamy wędzoną makrelę i cukinię. Danie jest zdecydowanie lżejsze niż tradycyjne, chociaż w smaku obie wersje sporo się różnią za sprawą ryby. Może taka odsłona carbonary akurat zasmakuje Wam bardziej.




Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 1 średnia wędzona makrela
  • 1 cebula
  • 1 duża cukinia
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka 
  • 40 g parmezanu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Zostawić 1 filiżankę wody po ugotowaniu makaronu. Cukinię pokroić wzdłuż na 4 części, pozbyć się miąższu i pokroić na kawałki grubości makaronu. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Warzywa smażyć na patelni z dodatkiem oliwy, soli i i pieprzu. Po tym czasie dodać pozbawioną ości i pokrojoną na kawałki makrelę oraz rozmaryn. Smażyć ok. 5 minut. W tym czasie porządnie wymieszać jajka z mlekiem i parmezanem. Do warzyw i ryby na patelni dodać makaron. Po chwili wlać 1 filiżankę wody, którą zostawiliśmy z gotowania. Szybko wlać masę jajeczną i porządnie mieszać, aż sos zgęstnieje. 



5 comments:

  1. Tylko to już nie jest carbonara, to makaron z makrelą i sosem melczno - jajecznym.

    OdpowiedzUsuń
  2. zazwyczaj carbonara kojarzy się z wędzonym boczkiem, bo tylko wtedy to jest carbonara. To coś co opisałaś to nie jest to danie o tej nazwie. I po co dawać sól i pieprz skoro ta Twoja makrela wędzona jest zawsze słona jak piorun? ja zamiast mleka dałabym śmietankę, o wiele lepszy smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz nie dodawać soli, jeśli tylko dzięki makreli danie jest dla Ciebie wystarczająco słone.

      Usuń
    2. zazwyczaj polacy wszystko negują i wciąż mają problemy z głową , praaaawdaaaaaa?

      Usuń