wtorek, 17 lutego 2015

Pewnie każdy z Was zadał sobie chociaż raz to pytanie, jak zrobić w domu taką pizze, żeby smakowała jak z pizzerii. Ja też zastanawiałam się nad tym dość często. Myślałam nawet o kupnie kamienia do pizzy, który wchłania wilgoć z ciasta, ale niestety temperatury piekarnika większej niż 280 stopni ustawić nie mogę. W końcu zdecydowałam się na elektryczny piec do pizzy. Gdyby ktoś z Was też o tym myślał, to nie zastanawiajcie się zbyt długo. Jest rewelacyjny, temperatura nagrzewania dochodzi do 400 stopni, jak w prawdziwym piecu. Pizza w ciągu 5 minut gotowa, ciasto cieniutkie i chrupkie. Naprawdę lepsza niż w niejednej pizzerii. Oczywiście, jeśli nie macie takiego urządzenia, po prostu ustawcie piekarnik na maksymalną temperaturę, też wyjdzie pyszna. 





Składniki:

ciasto (około 5 cieniutkich o średnicy 30cm pizz):
  • 500 g mąki do pizzy typ 00
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
dodatki:
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • garść mozzarelli
  • dowolne dodatki: pieczarki, salami, szynka, itp.

Przygotowanie:


Drożdże rozpuścić w wodzie z łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać rozczyn do mąki, wsypać sól i dolać 2 łyżki oliwy. Zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 5 równych części, każdą cieniutko rozwałkować. Posmarować koncentratem pomidorowym zostawiając 1 cm od brzegu. Posypać startą mozzarellą, Ułożyć dodatki. Pizze wstawić na 5 minut do nagrzanego pieca o mocy o numerze 3. Jeśli używacie piekarnika ustawcie temperaturę największą jaką możecie i piec około 10-15 minut, w zależności od mocy maksymalnej piekarnika. 




0 comments:

Prześlij komentarz