niedziela, 18 stycznia 2015

Nie ma nic prostszego niż wyhodowanie własnego zakwasu, a potem upieczeniu najpyszniejszego domowego chleba na tym zakwasie. Jedyne co musicie, to uzbroić się w cierpliwość, ponieważ potrzeba Wam będzie na to kilku dni. Zamieszczam ten przepis, żebyście już dziś mogli zacząć 1 dzień hodowania zakwasu. Za kilka dni zdradzę Wam, jak upiec z niego domowy, żytni chleb, jakiego jeszcze nie jedliście. 



Dzień 1

Składniki:

  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 100 ml wody
Przygotowanie:

W słoiku wymieszać porządnie mąkę z letnią, przegotowaną wodą. Przykryć folią i zrobić kilka dziurek. Odstawić w ciepłe miejsce, najlepiej na grzejnik, albo za lodówkę, gdzie wytwarzane jest ciepło.


Dzień 2


Składniki:

  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 100 ml wody
Przygotowanie:

Po 24 godzinach w zakwasie pojawiły się bąbelki. Po dotknięciu łyżką jest dość płynny. Dodać kolejne 100 g mąki i 100 ml przegotowanej, letniej wody i porządnie wymieszać. Z powrotem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. 


Dzień 3

Składniki:

  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 60 ml wody
Przygotowanie:

Po kolejnych 24 godzinach widać już dużą ilość bąbelków, a zakwas znacznie zwiększył swą objętość. Powinien mieć lekko kwaśny zapach.  Dodać kolejne 100 g mąki i 60 ml przegotowanej, letniej wody i porządnie wymieszać. Tym razem odstawić na blat kuchenny, tak aby zakwas był w temperaturze pokojowej. 


Dzień 4

Składniki:

  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 60 ml wody
Przygotowanie:

Zakwas powinien być już wyhodowany, a można to poznać po bąbelkowej strukturze i wyraźnym, kwaśnym zapachu.   Dodać kolejne 100 g mąki i 60 ml przegotowanej, letniej wody i porządnie wymieszać. Odstawić na blat kuchenny, tak aby zakwas był w temperaturze pokojowej.


Dzień 5

Przygotowanie:

Po kolejnych 12 godzinach należy odważyć 350 gramów zakwasu, który będzie potrzebny na chleb żytni. Resztę podzielić na 3 części po około 60 - 70 gramów. Dwie z nich najlepiej komuś sprezentować, a jedną zostawić i schować do lodówki. Będzie służyła jako starter w kolejnym przygotowaniu chleba. 


0 comments:

Prześlij komentarz