piątek, 23 stycznia 2015

Zakwas powinniście mieć już wyhodowany, więc czas w końcu go wykorzystać i zrobić z niego najlepszy żytni chleb jaki jedliście. Niestety musicie znowu poświęcić 24 godziny na jego przygotowanie, ale naprawdę warto. Zrozumiecie to już, gdy chleb będzie się piekł i poczujecie ten zapach. Gdy spróbujecie, przestaniecie kupować chleb w sklepie, mogę się założyć. Już  z kolejnym będzie trochę mniej zachodu, bo zakwas macie gotowy. 



Składniki:

  • 350 g zakwasu
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 600 g mąki żytniej typ 720
  • 650 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać porządnie w misce i krótko wyrobić ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin w miejsce o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przełożyć wyrośnięte ciasto do posmarowanych masłem, dwóch, mniejszych keksówek lub jednej dużej. Zwilżoną dłonią wyrównać i docisnąć ciasto. Posypać płatkami owsianymi i zostawić na kolejne 8-12 godzin. Po tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni i zaparować, czyli najlepiej spryskiwaczem z wodą, spryskać szybko piekarnik. Wstawić chleby i piec 40-45 minut. Gdy są gotowe przełożyć na kratkę, żeby ostygły. 



4 comments: