Tyle razy zdarzyło się, że w mojej kuchni zalegały zbyt dojrzałe banany. Wiadomo, mało kto się skusi, żeby takiego zjeść. Zamiast je wyrzucać możecie przygotować z nich batoniki, które świetnie będą się nadawały na przekąskę między posiłkami. Do tego są super zdrowe i dietetyczne. Mąka została zastąpiona bananami, a cukier naturalnym miodem.
Składniki :
- 4 dojrzałe banany
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki orzechów
- 2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Banany zmiksować blenderem. Dodać do nich płatki owsiane, pokruszoną czekoladę, rodzynki i orzechy. Wszystko wymieszać z 2 łyżkami miodu. Wlać całość na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu przekroić na prostokąty i przełożyć na kratkę, żeby ostygły.
Wygląda bardzo smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńWyglądają przepysznie. Uwielbiam tego rodzaju zdrowe batoniki, które można zabrać ze sobą do szkoły czy pracy :)
OdpowiedzUsuńTo jest w nich właśnie najlepsze :)
Usuń