wtorek, 27 stycznia 2015

Tyle razy zdarzyło się, że w mojej kuchni zalegały zbyt dojrzałe banany. Wiadomo, mało kto się skusi, żeby takiego zjeść. Zamiast je wyrzucać możecie przygotować z nich batoniki, które świetnie będą się nadawały na przekąskę między posiłkami. Do tego są super zdrowe i dietetyczne. Mąka została zastąpiona bananami, a cukier naturalnym miodem. 


Składniki :

  • 4 dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie: 

Banany zmiksować blenderem. Dodać do nich płatki owsiane, pokruszoną czekoladę, rodzynki i orzechy. Wszystko wymieszać z 2 łyżkami miodu. Wlać całość na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu przekroić na prostokąty i przełożyć na kratkę, żeby ostygły. 


4 comments:

  1. Wyglądają przepysznie. Uwielbiam tego rodzaju zdrowe batoniki, które można zabrać ze sobą do szkoły czy pracy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest w nich właśnie najlepsze :)

      Usuń