piątek, 21 listopada 2014

Nie jestem fanką wieprzowiny, zdecydowanie wolę drób. Tylko ile można mieć pomysłów na dania z kurczaka. Postanowiłam więc, że  na obiad przygotuję schab. Najlepiej w sosie własnym z odrobiną śmietany. Do tego wymarzyłam sobie pyszne zasmażane buraczki i kluski śląskie, na które przepisem podzielę się z Wami niedługo. Schab wyszedł bardzo miękki i soczysty. No i najważniejsze ten sos, który zwierał w sobie cały aromat mięsa.  




Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka przyprawy do mięs Knorr
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka śmietany
  • 0,5 kg buraków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Schab włożyć do naczynia żaroodpornego i polać olejem, Posypać wszystkimi przyprawami i natrzeć nimi mięso. Odstawić na jakiś czas, aby smaki się "przegryzły". Na dno naczynia wlać 0,5 szklanki wody. Piec pod przykryciem 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu przykryć mięso folią aluminiową na 15 minut, aby odpoczęło. Sos ze schabu zlać do garnka i dodać  0,5 szklanki wody i śmietanę, aby lekko się zagęścił. 

Nieobrane buraki ugotować do miękkości. Obrać je i zetrzeć na tarce o grubych lub małych oczkach.Na patelni rozpuścić masło i dodać łyżkę mąki tworząc zasmażkę. Dodać odsączone z soku buraki. Dodać ocet i ewentualnie cukier do smaku i porządnie wymieszać. Chwilę podsmażać. 



0 comments:

Prześlij komentarz