Nie jestem fanką wieprzowiny, zdecydowanie wolę drób. Tylko ile można mieć pomysłów na dania z kurczaka. Postanowiłam więc, że na obiad przygotuję schab. Najlepiej w sosie własnym z odrobiną śmietany. Do tego wymarzyłam sobie pyszne zasmażane buraczki i kluski śląskie, na które przepisem podzielę się z Wami niedługo. Schab wyszedł bardzo miękki i soczysty. No i najważniejsze ten sos, który zwierał w sobie cały aromat mięsa.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka przyprawy do mięs Knorr
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranku
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka śmietany
- 0,5 kg buraków
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Schab włożyć do naczynia żaroodpornego i polać olejem, Posypać wszystkimi przyprawami i natrzeć nimi mięso. Odstawić na jakiś czas, aby smaki się "przegryzły". Na dno naczynia wlać 0,5 szklanki wody. Piec pod przykryciem 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu przykryć mięso folią aluminiową na 15 minut, aby odpoczęło. Sos ze schabu zlać do garnka i dodać 0,5 szklanki wody i śmietanę, aby lekko się zagęścił.
Nieobrane buraki ugotować do miękkości. Obrać je i zetrzeć na tarce o grubych lub małych oczkach.Na patelni rozpuścić masło i dodać łyżkę mąki tworząc zasmażkę. Dodać odsączone z soku buraki. Dodać ocet i ewentualnie cukier do smaku i porządnie wymieszać. Chwilę podsmażać.
0 comments:
Prześlij komentarz