Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- pół opakowania cukru wanilinowego
- 1 żółtko do smarowania ciasta
dodatki:
- pół słoiczka konfitury z czerwonych porzeczek lub dżemu porzeczkowego
- 3- 4 jabłka
- cynamon
Przygotowanie:
ciasto
W misce wymieszać mleko z drożdżami, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jajka ubić z cukrem białym i wanilinowym. Dodać rozczyn z drożdży. Porządnie wymieszać. Dodać mąkę, roztopione masło i zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta i formować z nich kulki, troszkę spłaszczyć i zrobić na środku wgłębienia, w których zmieści się konfitura.
dodatki
Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć z nich środki z pestkami. Oprószyć cynamonem.
połączenie
W zagłębieniu ciasta nakładać 1 - 1,5 łyżeczki konfitury z czerwonej porzeczki albo dżemu porzeczkowego. Potem ułożyć jabłka oprószone cynamonem, tak jak na zdjęciach. Drożdżówki posmarować delikatnie żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńJa również ;)
UsuńJakbłka i konfitura porzeczkowa to niebiańskie połączenie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! :)
Usuń