niedziela, 16 listopada 2014

Uwielbiam ciasto drożdżowe, szczególnie takie wyjęte prosto z piekarnika, a do tego szklanka zimnego mleka. Dlatego postanowiłam przygotować drożdżówki. Pyszne, okrągłe z polskimi jabłkami i konfiturą z czerwonych porzeczek, którą przygotowałam w wakacje. Wy możecie użyć np. dżemu, jeśli nie macie takich rzeczy pod ręką. Przygotowując je, nie da się oprzeć, żeby nie zjeść odrobiny surowego ciasta. Ja, nigdy nie umiem się powstrzymać, chociaż wiem, że potem boli brzuch od tego. Drożdżówki na pewno Wam zasmakują na podwieczorek, śniadanie czy jako przekąska do pracy. 




Składniki:

ciasto:

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 1 żółtko do smarowania ciasta
dodatki:
  • pół słoiczka konfitury z czerwonych porzeczek lub dżemu porzeczkowego
  • 3- 4 jabłka
  • cynamon
Przygotowanie:

ciasto
W misce wymieszać mleko z drożdżami, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jajka ubić z cukrem białym i wanilinowym. Dodać rozczyn z drożdży. Porządnie wymieszać. Dodać mąkę, roztopione masło i zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta i formować z nich kulki, troszkę spłaszczyć i zrobić na środku wgłębienia, w których zmieści się konfitura. 

dodatki
Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć z nich środki z pestkami. Oprószyć cynamonem. 

połączenie
W zagłębieniu ciasta nakładać 1 - 1,5 łyżeczki konfitury z czerwonej porzeczki albo dżemu porzeczkowego. Potem ułożyć jabłka oprószone cynamonem, tak jak na zdjęciach. Drożdżówki posmarować delikatnie żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piec 30 minut w 180 stopniach. 


4 comments: