Składniki:
- 700 g żeberek wieprzowych
- 350 g włoszczyzny
- 2 litry wody
- 1 cebula
- słoik szczawiu
- 2 - 3 łyżki śmietany 18 %
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu czarnego
- sól
Przygotowanie:
Żeberka dokładnie umyć,
pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Zalać 2 litrami wody. Gotować przez 1,5
godziny na małym ogniu i odszumować. Do mięsa wrzucić obraną włoszczyznę, przypieczoną,
nieobrana cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotować przez
następne 1,5 godziny na bardzo małym ogniu. Dodać
szczaw i gotować przez 30 minut. 2 – 3 łyżki śmietany rozrobić w szklance z
gorącą zupą i dodać do garnka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki dodać
do zupy razem z ugotowanymi na twardo, pokrojonymi w ćwiartki jajkami.
u mnie słoiczki ze szczawiem już czekają na wykorzystanie :) jedna z ulubionych zup
OdpowiedzUsuńMoja również:)
UsuńPozdrawiam