wtorek, 21 października 2014

Za oknem deszcz, dobrze wrócić do domu i zjeść coś rozgrzewającego i sytego. Dlatego dziś serwuję zupę szczawiową z ziemniakami i jajkiem, gotowaną na żeberkach wieprzowych. Pyszna, kwaskowata, dobrze doprawiona zupa idealnie sprawdzi się w takie dni. Ja użyłam szczawiu ze słoiczka, który przygotowała moja babcia, ale spokojnie można go kupić w sklepach.



Składniki:

  • 700 g żeberek wieprzowych
  • 350 g włoszczyzny
  • 2 litry wody
  • 1 cebula
  • słoik szczawiu
  • 2 - 3 łyżki śmietany 18 %
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu czarnego
  • sól

Przygotowanie: 


Żeberka dokładnie umyć, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Zalać 2 litrami wody. Gotować przez 1,5 godziny na małym ogniu i odszumować. Do mięsa wrzucić obraną włoszczyznę, przypieczoną, nieobrana cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotować przez następne 1,5 godziny na bardzo małym ogniu. Dodać szczaw i gotować przez 30 minut. 2 – 3 łyżki śmietany rozrobić w szklance z gorącą zupą i dodać do garnka. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki dodać do zupy razem z ugotowanymi na twardo, pokrojonymi w ćwiartki jajkami.



2 comments:

  1. u mnie słoiczki ze szczawiem już czekają na wykorzystanie :) jedna z ulubionych zup

    OdpowiedzUsuń