Składniki:
ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- olej
farsz
- 500 g szpinaku (ja użyłam świeżego)
- 1 opakowanie fety
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 10 suszonych pomidorów
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- oliwa
połączenie
- 1 jajko
- bułka tarta
Przygotowanie:
ciasto
Do miski wbić 2 jajka, dodać mąkę, mleko. Wsypać pieprz i sól. Wszystko wymieszać za pomocą miksera. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć blade, płaskie naleśniki.
farsz
Szpinak porządnie wypłukać i pokroić na drobno. Do dużego garnka wlać odrobinę oliwy i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić szpinak i przykryć garnek, aby szpinak zmiękł. Dodać pokrojoną w kostkę fetę i dokładnie wymieszać. Pomidory suszone pokroić na drobno i dodać do garnka razem z 2 łyżkami śmietany. Doprawić szczyptą gałki i pieprzu. Chwilę pogotować, aby farsz się zagęścił.
połączenie
Na naleśniku dokładnie rozsmarować 2 łyżki farszu zachowując odstęp od brzegów. Prawą i lewą stronę naleśnika zawinąć do środka. Od dołu zawijać w rulon. Pilnować, żeby nadmiar farszu nie wystawał. Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej, Układać, zawinięciem do dołu, na rozgrzanej patelni ze sporą ilością oleju. Smażyć na złoty kolor z każdej strony.
dla mnie najlepsza wersja ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie już też :)
UsuńPychotka, uwielbiam szpinak! :)
OdpowiedzUsuńJest niezastąpiony :)
Usuńbardzo lubię krokiety,ale takich ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńMi smakowały bardziej niż tradycyjne ;)
UsuńPolecam spróbować :)