środa, 8 października 2014

Te krokiety zostały zrobione na obiad właściwie przez przypadek. W planach miałam na obiad pierogi, do których ten farsz też się świetnie nadaje, ale czas mnie gonił, dlatego krokiety były lepszym rozwiązaniem. Farsz przygotowany jest ze świeżego szpinaku (bo tylko taki używam, ale mrożony też będzie w porządku), słonej fety i pysznych pomidorków suszonych. Naprawdę wyszedł pyszny obiad, więc polecam. 



Składniki:

ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • olej
farsz
  • 500 g szpinaku (ja użyłam świeżego)
  • 1 opakowanie fety
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 10 suszonych pomidorów
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz 
  • oliwa
połączenie
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Przygotowanie:

ciasto
Do miski wbić 2 jajka, dodać mąkę, mleko. Wsypać pieprz i sól. Wszystko wymieszać za pomocą miksera. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć blade, płaskie naleśniki. 

farsz
Szpinak porządnie wypłukać i pokroić na drobno. Do dużego garnka wlać odrobinę oliwy i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić szpinak i przykryć garnek, aby szpinak zmiękł. Dodać pokrojoną w kostkę fetę i dokładnie wymieszać. Pomidory suszone pokroić na drobno i dodać do garnka razem z 2 łyżkami śmietany. Doprawić szczyptą gałki i pieprzu. Chwilę pogotować, aby farsz się zagęścił. 

połączenie
Na naleśniku dokładnie rozsmarować 2 łyżki farszu zachowując odstęp od brzegów. Prawą i lewą stronę naleśnika zawinąć do środka. Od dołu zawijać w rulon. Pilnować, żeby nadmiar farszu nie wystawał. Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej, Układać, zawinięciem do dołu, na rozgrzanej patelni ze sporą ilością oleju. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. 




6 comments: