Sama nie wiem czemu, ale to danie ma w sobie coś wyjątkowego. Może to za sprawą tych malutkich klopsików, które można zjeść jednym gryzem, czy to może wyrazisty sos z bardzo drobno pokrojonymi warzywami. W każdym razie jest pyszne. Ja podałam je z makaronem spaghetti, ale od Was zależy z czym je zjecie. Te klopsiki równie dobrze będą smakowały z kaszą, ryżem czy ziemniakami. Sami się przekonajcie.
Składniki:
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 papryka
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 czerstwa bułka
- mleko
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- słodka papryka
- ostra papryka
- bazylia, oregano
- sól i pieprz
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z namoczona w mleku czerstwą bułką i 1 łyżeczką musztardy oraz 1 jajkiem. Dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę.Przyprawić 1 łyżeczką bazylii i oregano. Doprawić solą i pieprzem. Uformować malutkie klopsiki i każdego z nich obtoczyć w bułce tartej, po czym smażyć na złoty kolor na patelni z olejem. Usmażone klopsiki przełożyć do garnka. Paprykę, pieczarki i cebulę pokroić w małą kostkę i przesmażyć na patelni i dodać do garnka z klopsikami. Zalać całość odrobiną wody i chwilę pogotować. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i ketchup. Gotować, aż sos zgęstnieje i doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Klopsiki podawać same, z makaronem, ryżem, ziemniakami itp. ( ja swoje przygotowałam z makaronem spaghetti).
0 comments:
Prześlij komentarz