czwartek, 16 października 2014

Sama nie wiem czemu, ale to danie ma w sobie coś wyjątkowego. Może to za sprawą tych malutkich klopsików, które można zjeść jednym gryzem, czy to może wyrazisty sos z bardzo drobno pokrojonymi warzywami. W każdym razie jest pyszne. Ja podałam je z makaronem spaghetti, ale od Was zależy z czym je zjecie. Te klopsiki równie dobrze  będą smakowały z kaszą, ryżem czy ziemniakami. Sami się przekonajcie.




Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 papryka
  • 250 g pieczarek 
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 czerstwa bułka
  • mleko
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • bazylia, oregano
  • sól i pieprz

  • bułka tarta
  • olej

Przygotowanie:

Mięso wymieszać z namoczona w mleku czerstwą bułką i 1 łyżeczką musztardy oraz 1 jajkiem. Dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę.Przyprawić 1 łyżeczką bazylii i oregano. Doprawić solą i pieprzem. Uformować malutkie klopsiki i każdego z nich obtoczyć w bułce tartej, po czym smażyć na złoty kolor na patelni z olejem. Usmażone klopsiki przełożyć do garnka. Paprykę, pieczarki i cebulę pokroić w małą kostkę i przesmażyć na patelni i dodać do garnka z klopsikami. Zalać całość odrobiną wody i chwilę pogotować. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i ketchup. Gotować, aż sos zgęstnieje i doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Klopsiki podawać same, z makaronem, ryżem, ziemniakami itp. ( ja swoje przygotowałam z makaronem spaghetti).



0 comments:

Prześlij komentarz