Dziś mam dla Was kolejny przepis na tartę. Tym razem bardzo czekoladową z wiśniami. Mam słabość do tego rodzaju ciast. Pyszne kruche ciasto i kremowy środek z owocami, za to chyba tak je lubię. Akurat ta tarta ma czekoladowy spód i bardzo mocno czekoladowe nadzienie z pysznymi, świeżymi wiśniami. Smakowała przepysznie, szczególnie z filiżanką kawy.
Składniki:
Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 5 łyżek cukru pudru
- 2,5 łyżki kakao
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 4 łyżeczki zimnej wody
krem:
- 150 ml mleka
- 500 ml kremówki
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 1/2 kg wiśni
Przygotowanie:
ciasto:
Przesianą mąkę z kakao i cukrem pudrem utrzeć z zimnym masłem. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę do tarty posmarować masłem i wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem. Po nakłuwać widelcem i obciążyć np. fasolą. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
krem:
Mleko zagotować z kremówką i cukrem pudrem. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać na gładką masę. Powoli wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać.
połączenie:
Na upieczony spód układać drylowane wiśnie. Zalać kremem i piec 20 - 30 minut w temperaturze 170 stopni, aż masa się zetnie ale pozostanie "galaretowata". Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Taka obłędnie czekoladowa jest idealna na osłodzenie tych ostatnich letnich dni :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Miejmy nadzieje, że jesiennie dni będą równie ładnie :)
Usuń