niedziela, 31 sierpnia 2014

Dziś mam dla Was kolejny przepis na tartę. Tym razem bardzo czekoladową z wiśniami. Mam słabość do tego rodzaju ciast. Pyszne kruche ciasto i kremowy środek z owocami, za to chyba tak je lubię. Akurat ta tarta ma czekoladowy spód i bardzo mocno czekoladowe nadzienie z pysznymi, świeżymi wiśniami. Smakowała przepysznie, szczególnie z filiżanką kawy. 



Składniki:

ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2,5 łyżki kakao
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 4 łyżeczki zimnej wody
krem:
  • 150 ml mleka
  • 500 ml kremówki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1/2 kg wiśni

Przygotowanie:

ciasto:
Przesianą mąkę z kakao i cukrem pudrem utrzeć z zimnym masłem. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.  Formę do tarty posmarować masłem i wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem. Po nakłuwać widelcem i obciążyć np. fasolą. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.  

krem:
Mleko zagotować z kremówką i cukrem pudrem. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać na gładką masę. Powoli wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać.

połączenie:
Na upieczony spód układać drylowane wiśnie. Zalać kremem i piec 20 - 30 minut w temperaturze 170 stopni, aż masa się zetnie ale pozostanie "galaretowata". Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.



2 comments:

  1. Taka obłędnie czekoladowa jest idealna na osłodzenie tych ostatnich letnich dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :) Miejmy nadzieje, że jesiennie dni będą równie ładnie :)

      Usuń