piątek, 20 czerwca 2014

Mam dziś dla Was pyszny pomysł na obiad. Nie będzie to jednak przepis na prawdziwą hiszpańską paelle, w której  pełno jest owoców morza. Ciężko jest w Warszawie znaleźć naprawdę dobrej jakości, świeże małże czy kalmary. Dlatego moją paellę można nazwać bardziej polską. Zamiast owoców morza dodałam piersi z kurczaka, ale żeby zachować odrobinę hiszpańskiego akcentu są tutaj jeszcze pyszne tygrysie krewetki, które z łatwością znajdziecie w sklepach np. na mrożonkach. Na pewno zasmakuje Wam to danie.



Składniki: 

  • 300 g ryżu arborio
  • 3 piersi z kurczaka
  • 10 krewetek tygrysich
  • 2 pomidory
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • pół cytryny
  • garść posiekanej pietruszki
  • papryka słodka i ostra
  • pieprz i sól
  • oliwa

Przygotowanie: 

Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem i lekko podsmażyć na patelni. Obrane i ugotowane krewetki wymieszać z czosnkiem, odrobiną oliwy oraz papryki ostrej i słodkiej. Delikatnie podsmażyć na patelni, nie dłużej niż minutę z każdej strony. Warzywa pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnie z kurczakiem i 2 łyżkami oliwy. Smażyć kilka minut, aż warzywa delikatnie zmiękną. Wsypać ryż i smażyć około 2 minut. Podlać chochelką bulionu i gotować, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność tę powtarzać, aż ryż zmięknie. Na koniec dodać krewetki, cytrynę pokrojoną w ćwiartki i posypać pietruszką. Gotować 2 minuty. 



0 comments:

Prześlij komentarz