Składniki:
- 600 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 350 ml ciepłego mleka
- 200 g masła
- 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek posiekanego cząbru
- 1 jajko
- sól
Przygotowanie :
Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki, odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać i wymieszać z łyżeczką soli i resztą mleka. Dodać wyrośnięte drożdże i 50 g roztopionego masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 1,5 godziny. Resztę masła wymieszać z posiekanym czosnkiem i cząbrem, doprawić solą do smaku. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wysokości 1 cm, posmarować masłem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na kilku centymetrowe bułeczki.Odstawić na 20 minut i posmarować jajkiem. Piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
0 comments:
Prześlij komentarz