niedziela, 22 czerwca 2014

Jeżeli nie macie pomysłu na kolację, ten przepis będzie w sam raz dla Was. Bułeczki z czosnkiem i cząbrem idealnie nadają się na ostatni posiłek. Obejdzie się bez plądrowania lodówki w poszukiwaniu składników na kanapki. Bułeczki są pyszne i moim zdaniem, nie potrzebują żadnych dodatków. Wystarczy tylko zrobić gorącą herbatę i kolacja gotowa. 





Składniki:

  • 600 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 200 g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek posiekanego cząbru
  • 1 jajko
  • sól


    Przygotowanie : 

    Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki, odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać i wymieszać z łyżeczką soli i resztą mleka. Dodać wyrośnięte drożdże i 50 g roztopionego masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 1,5 godziny. Resztę masła wymieszać z posiekanym czosnkiem i cząbrem, doprawić solą do smaku. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wysokości 1 cm, posmarować masłem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na kilku centymetrowe bułeczki.Odstawić na 20 minut i posmarować jajkiem. Piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.



    0 comments:

    Prześlij komentarz