poniedziałek, 16 czerwca 2014

Makaron uwielbiam w każdej postaci. Mogłabym go jeść codziennie. Dlatego dziś mam dla Was przepis na faszerowane lumaconi w sosie pomidorowym. Pieczarki z fetą i wędzonym boczkiem nadają się idealnie na farsz do makaronu. Niestety muszę was uprzedzić, że to danie nie należy do najszybszych w przygotowaniu, ale jeśli uzbroicie się w cierpliwość i trochę wolnego czasu, aby nafaszerować wszystkie lumaconi to na pewno nie będziecie żałować. Makaron wynagrodzi Wam wszystko swoim smakiem, jest przepyszny. 




Składniki: 
  • makaron lumaconi 250 g
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 250 g sera feta
  • pieprz
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • bazylia i oregano
  • ostra papryka
  • pieprz, sól i cukier

Przygotowanie: 

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać pokrojony w kostkę wędzony boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki pokroić w drobna kostkę i dodać do cebuli z boczkiem. Dusić pod przykryciem przez około 10 – 15 minut. Fetę pokroić w małe kawałki i dodać do pieczarek. Wszystko dokładnie wymieszać. Ugotowany makaron nadziewać łyżeczką farszu.  Do garnka dodać pomidory, 2 łyżeczki bazylii i oregano, pół łyżeczki ostrej papryki. Dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Gotować na małym ogniu 10 - 15 minut. Do naczynia żaroodpornego wlać sos. Na nim układać faszerowany makaron. Można posypać odrobiną parmezanu. Zapiekać pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.


 


0 comments:

Prześlij komentarz