Makaron uwielbiam w każdej postaci. Mogłabym go jeść codziennie. Dlatego dziś mam dla Was przepis na faszerowane lumaconi w sosie pomidorowym. Pieczarki z fetą i wędzonym boczkiem nadają się idealnie na farsz do makaronu. Niestety muszę was uprzedzić, że to danie nie należy do najszybszych w przygotowaniu, ale jeśli uzbroicie się w cierpliwość i trochę wolnego czasu, aby nafaszerować wszystkie lumaconi to na pewno nie będziecie żałować. Makaron wynagrodzi Wam wszystko swoim smakiem, jest przepyszny.
Składniki:
- makaron lumaconi 250 g
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag wędzonego boczku
- 250 g sera feta
- pieprz
- 2 puszki pomidorów krojonych
- bazylia i oregano
- ostra papryka
- pieprz, sól i cukier
Przygotowanie:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i
zeszklić na patelni. Dodać pokrojony w kostkę wędzony boczek, przeciśnięty
przez praskę czosnek. Pieczarki pokroić w drobna kostkę
i dodać do cebuli z boczkiem. Dusić pod przykryciem przez około 10 – 15 minut. Fetę pokroić w małe kawałki i
dodać do pieczarek. Wszystko dokładnie wymieszać. Ugotowany makaron nadziewać
łyżeczką farszu. Do garnka dodać pomidory, 2
łyżeczki bazylii i oregano, pół łyżeczki ostrej papryki. Dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Gotować na
małym ogniu 10 - 15 minut. Do naczynia żaroodpornego wlać
sos. Na nim układać faszerowany makaron. Można posypać odrobiną parmezanu. Zapiekać
pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
0 comments:
Prześlij komentarz