29 czerwiec - imieniny Piotra i Pawła. Tak się składa, że mój chłopak obchodzi dziś imieniny, w związku z czym postanowiłam przygotować coś dla niego w tym wyjątkowym dniu. Długo się zastanawiałam nad tym, co to ma być, aż w końcu wpadłam na pomysł upieczenia ciasta. Rozpoczął się już sezon rabarbarowy, dlatego pomyślałam o kruchym cieście z rabarbarem i budyniową pianką. Okazało się strzałem w dziesiątkę. Najlepiej smakowało jeszcze ciepłe z waniliowymi lodami. Ciasto, choć bardzo proste w przygotowaniu, jest przepyszne, wypróbujcie koniecznie ten przepis.
Składniki (na malutką blaszkę ciasta):
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 2 białka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 8 g cukru wanilinowego
- 0,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę posiekać nożem z zimnym masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części ( 60% i 40% ciasta). Większą część ciasta wstawić do lodówki na 30 minut, a mniejsza do zamrażalnika. Ciastem wyjętym z lodówki wyłożyć blaszkę nasmarowaną masłem i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksować dodając po łyżce cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym. Dodać budyń i jeszcze chwilę miksować do całkowitego wymieszania się składników. Na upieczone ciasto wyłożyć piankę. Na piankę ułożyć pokrojony w małe kawałeczki i wymieszany z 2 łyżkami cukru rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Całość piec przez 35 minut w temperaturze 200 stopni.
0 comments:
Prześlij komentarz